content image

Heine Noordstra

content image
content image

A STAR IS BORN

Licht, stilte en mystiek
- grafiek van Heine Noordstra -

In de periode van advent en kerst is in de Grote Kerk van Leeuwarden een kleine tentoonstelling ingericht van grafiek van Heine Noordstra uit Mûnein. De witte, grijze en zwarte tinten van de prenten passen goed bij het gevoel dat veel mensen hebben in deze maanden. Wat de kunstenaar laat zien is niet een precieze afbeelding van het kerstverhaal uit Lucas 2 met Maria, Jozef en het kindje Jezus, maar de sfeer die dat verhaal met zich meebrengt. Gevoelens van geborgenheid, verwachting, licht en vrede komen dan naar boven.

Noordstra merkt over zijn werk op:

“Ik zoek vaak opnieuw naar relatiepatronen met architectuur, landschap en omgeving, soms in hun historische context. Gevoelens transformeren en harmoniseren naar monumentale beeldstructuur. Het gaat in mijn werk om het spirituele en de zintuiglijke beleving. De niet direct zichtbare werkelijkheid weergeven in verstilde harmonieën. Mijn werk  beweegt zich tussen abstract/expressionisme en constructivisme. De natuur om ons heen, de grote landschappen en immateriële waarden zoals licht, stilte, leegte, in een mystieke sfeer, zijn in hun monumentale grootheid bronnen van inspiratie. Het gaat om universele gevoelselementen vertaald in lijnen en vlakken, in een diep verlangen naar compositie en schoonheid.”

Heine Noordstra volgde van 1974 tot 1979 een opleiding aan de Academie Vredeman de Vries in Leeuwarden, afdeling monumentale vormgeving. Hij exposeerde zijn werk in meerdere plaatsen in Friesland:  kunstmaand Ameland, galerie Bo Lumen te Ballum, galerie Bloemrijk Vertrouwen te Aldtsjerk, Museum Dr8888 te Drachten, het Hannemahuis te Harlingen en galerie De Kleine Hoogstraat te Leeuwarden.

De tentoonstelling in de Grote Kerk is te bezichtigen op zaterdagen van 11.00 uur tot 16.00 uur in de periode van 2 december 2018 tot en met 6 januari 2019.