Actueel !

HELAAS NU GESLOTEN - WEL BEPERKT TOEGANKELIJK

ADVENT-EXPOSITIE "MARIA" van NELLY ZANDBERG

Tijdens de duur van de Coronacrisis zeer beperkt toegankelijk; helaas alleen mogelijk tijdens reguliere erediensten op zondagen ná aanmelding c.q. reservering via: welkomindekerk@jacobijner.nl 

content image
content image
content image
content image

Nelly Zandberg

11x Maria

Sinds 1575 prijkt hoog in de zuidbeuk van de Grote Kerk een prachtige muurschildering van Adriaan van Cronenburgh. Kort nadat deze was aangebracht vonden de gereformeerde calvinisten dat deze Madonna verwijderd moest worden. Met witkalk werd het kunstwerk in 1580 overgeschilderd om bijna vier eeuwen later tijdens een grote restauratie van de kerk door het Amsterdamse atelier Schoonekamp hersteld te worden.

De Madonna-schildering heeft Nelly Zandberg als uitgangspunt gekozen voor een tentoonstelling tijdens de Adventsperiode. Zij maakte elf ronde panelen die uitlopen op de oude, in zachte tinten weergegeven Maria met het Christuskind.

Zelf zegt Nelly Zandberg over de expositie:

Voor deze expositie heb ik mij laten inspireren door iconen. Vooral door het achterliggende geloof daarbij dat je door een afbeelding te maken, het afgebeelde als realiteit dichterbij brengt.

In dit geval dus Maria, of `Moeder Gods´.

Het biedt mensen dus vanouds houvast. Dat vind ik een ontroerend idee. Wie heeft er nou geen behoefte aan houvast in een overwegend meedogenloze wereld?

Het werk bestaat uit meerdere panelen. 9 cirkelvormen met de beeltenis van Maria, die boven elkaar geplaatst zijn. Van beneden naar boven zien we de beeltenis vervagen. Tot ze totaal overgaat van de gekende realiteit naar de ongekende. Waar we het gevoel van houvast makkelijk kunnen verliezen.

De cirkels ´reiken´ omhoog naar de muurschildering van Adriaan van Cronenburg uit 1575, om daarmee een visueel geheel te vormen.
 

Twee grotere panelen in de nissen, waarop een Maria figuur haar kindje koestert. Zoals ze, door onze verhalen, in mijn ogen eigenlijk de hele mensheid koestert. Al was het niet Maria, maar gewoon zomaar een moeder.

Een oerbeeld van liefde en ontferming.