Actueel !

WEER KLEUREN IN DE GROTE KERK ! 

- Bij de zomerexpositie van Beppie Gielkens in de Grote of Jacobijner Kerk van Leeuwarden.

Tot en met 14 september 2019.

content image
content image
content image
content image
content image
content image
content image

 

Weer kleuren in de Grote Kerk !

 

ZOMERTENTOONSTELLING  2019

Schilderijen van Beppie Gielkens - Broeksterwoude

Toen in 1580 de kloosterkerk van de Dominicanen werd overgenomen door de protestanten verdwenen er veel kleuren uit de Grote Kerk. De altaren en de heiligenbeelden werden verwijderd en de muurschilderingen werden overgekalkt. Voortaan waren in het interieur slechts twee kleuren aanwezig: de bruine tinten van het kerkmeubilair en het wit van de muurvlakken.

Zo kon alle aandacht uitgaan naar de preekstoel. Op die plek gaf de predikant uitleg aan “het Woord”, de bijbel. De verkondiging stond centraal en niets mocht voor afleiding zorgen. Alleen de gemeentezang en de klanken van het orgel brachten nog wat extra kleur in de kerkruimte.

De zomertentoonstelling van 2019 brengt weer kleuren in de Grote Kerk. Die zijn te zien in de schilderijen en de werken in pastelkrijt van Beppie Gielkens. Beppie heeft een opleiding tot beeldend kunstenaar gevolgd aan de Jan van Eyck academie in Maastricht. Ze woont en werkt al lange tijd in het Friese Broeksterwoude. Van 1986 tot 2008 bracht ze een aantal maanden per jaar door in Egypte. De muurschilderingen in de koningsgraven van dat land vormden voor haar een rijke bron van inspiratie. Ook reizen naar andere Afrikaanse landen en naar Zuid-Europa brachten kleuren in allerlei schakeringen mee die typerend zijn voor haar werk.

Aanvankelijk zijn er nog sporen van figuratie, zoals offergaven en hiërogliefen, te herkennen in de schilderijen en tekeningen. De laatste jaren is Beppie terug bij wat ze zelf noemt de essentie. Dat betekent uitsluitend abstract werk in ei-tempora op katoen waarbij kleuren de essentie vormen.

Kleuren zijn deze zomer weer terug in de Grote Kerk. Wat opvalt is dat de intense, warme tinten overeenkomsten vertonen met de in 1975 bij een restauratie ontdekte middeleeuwse fresco’s op de zuidmuur van de kerk.

Beppie Gielkens exposeerde in binnen- en buitenland. Aparte vermelding verdienen tentoonstellingen in het Fries Museum, Museum Belvédère, Fine Art/Operahouse in Caïro, Galerie Beeld en Aambeeld in Enschede en de voormalige Galerie Eewal te Leeuwarden.

Werk is aangekocht door o.a.: Gemeenten, Rijk, Provincie Friesland en particulieren.

De expositie is te zien vanaf 24 mei tot en met 14 september 2019.

www.kunstindegrotekerkleeuwarden.nl

Voor inlichtingen:    Beppie Gielkens

                                           Teneweg 22 -9108 AM Broeksterwoude

                                           Tel. 05110-72783

Openingstijden; doordeweekse dagen (met uitzondering van maandagen) van 11.00 – 16.00 uur en op zondagen vóór, tijdens en direct na kerkdiensten en/of concerten.

Commissie Kerk en Kunst

Grote of Jacobijner Kerk Leeuwarden