Actueel !

HELAAS NU GESLOTEN MAAR NA 6 APRIL 2020 EVENTUEEL VERLENGD T/M 15 MEI 2020 !

In stilte.......  

- Bij de 40-dagen-tijd-expositie van Elisabeth Heuff uit in de Grote of Jacobijner Kerk van Leeuwarden.

Tijdens de duur van de Coronacrisis niet toegankelijk tot 6 april 2020. Indien de overheid na deze datum toestaat dat kerkgebouwen weer publiek mogen ontvangen is de expositie verlengd tot en met 15 mei 2020.

De expositie is te zien op alle zaterdagen in de periode vanaf 1 maart 2020 tot en met  13 april 2020 van 13:00 tot 16:00 uur en op zondagen vóór, tijdens en direct na kerkdiensten en/of concerten.‚Äč

content image
content image
content image
content image
content image
content image

In stilte....bij de schilderijen van Elisabeth Heuff

 

40-dagen-tijd  2020

Elisabeth Heuff -  Kuylaars

In de veertigdagentijd van dit jaar zijn aan de wanden van de Grote of Jacobijnerkerk schilderijen te zien die de kunstenares Elisabeth Heuff-Kuylaars (1910-1994) maakte over het leven van Jezus.

De nadruk ligt daarbij op zijn lijden, sterven en opstanding naar de verhalen zoals die door de evangelisten worden verteld.

Elisabeth Kuylaars werd in 1910 op Borneo geboren en daar bleef ze tot 1928 wonen. De overgang van Nederlands-Indië naar Den Haag waar zij werkzaam was in de verpleging, was groot.
Na haar huwelijk in 1934 met de huisarts Han Heuff volgde een verhuizing naar Neede in de Achterhoek. De plattelandspraktijk leerde haar het harde leven van de mensen in deze landstreek kennen.

Al vroeg had Elisabeth een grote passie voor schilderen en boetseren. Ze was emotioneel sterk betrokken bij datgene wat ze in beeld bracht en ze toonde daarbij een grote liefde voor het heel eenvoudige. Het geraakt worden door de eenvoud en de kwetsbaarheid van mensen heeft de kunstenares misschien ook gebracht tot het schilderen van taferelen uit het leven van Christus. De beelden van het lijden, sterven en de opstanding moet men in stilte op zich in laten werken. In die stilte is, al kijkend naar de kruisiging, de alt-aria “Erbarme dich” uit Bach’s Matthäus Passion te horen…

Zelf heeft Elisabeth Heuff eens het volgende verteld: “Op een keer heb ik een boer ontmoet. Hij liep te wandelen in het land. Bij het passeren zegt hij: Dag mevrouw, alles komt goed. Ik wist precies wat hij bedoelde. Zoals hij daar liep was hij een heilige met zijn waterblauwe ogen. Alles komt goed! In de wereld! Dat bedoelde hij. Het komt goed met de mensheid. Dat is de hoop, die straalt dwars door het lijden heen.

De tentoonstelling “In stilte” is te zien van 1 maart – 13 april 2020.
De Grote Kerk is open op zaterdagen in de periode 1 maart 2020 tot en met 13 april 2020 van 13.00-16.00 uur en voor en na diensten en concerten.

Commissie Kerk en Kunst

Grote of Jacobijner Kerk Leeuwarden