Actueel !

DE  WEG  NAAR  BEVRIJDING  

Tentoonstelling 6 schilderijen van Oesje Zegel in de Grote of Jacobijner Kerk van Leeuwarden.

Tot en met 22 april 2019.

content image
content image
content image
content image
content image
content image
content image

DE WEG NAAR BEVRIJDING

TENTOONSTELLING VEERTIGDAGENTIJD 2019

Schilderijen van Oesje Zegel  (*1948  te Harlingen)

 

Oesje Zegel woont nu in Franeker en tijdens een atelierbezoek vertelt ze dat ze na een burn-out,  rond het jaar 2000,  pas begonnen is met  tekenenen schilderen. Ze is autodidact, maar  wel een poos in de leer geweest bij schilder Douwe Elias.

Oesje Zegel schildert graag bijbelse voorstellingen; de verhalen van vroeger  hebben diepe indruk op haar  gemaakt. Ze leest nu regelmatig in de bijbel om aan die indrukken vorm te geven,  inspiratie op te doen om zich een voorstelling te maken van hoe het geweest zou kunnen zijn…

Tijdens het Joodse feest ‘Pesach’ wordt de bevrijding van het Joodse volk uit de slavernij herdacht na de uittocht uit Egypte en de doortocht  door de Rode Zee (Exodus 14 en 15). Het volk Israël  werd over een droog pad tussen de watermassa’s geleid. Soms zien wij niets anders dan moeilijkheden of de dood voor ogen. Dan is daar plotseling een weg,  een weg door het water naar de bevrijding. De tocht door de Rode Zee zou een metafoor voor onze tocht door het leven kunnen zijn.

Oesje Zegel heeft drie indrukwekkende werken geschilderd  in rood, in blauw en in groen met als onderwerp  en titel  ‘Doortocht door de Rode Zee’. Met leider Mozes voorop loopt het volk Israël over het gebaande pad doorde Rode Zee. Muren van opspattend water aan beide kanten:  óp naar het beloofde land…

Twee andere schilderijen heeft Oesje Zegel de naam gegeven: ‘In de sfeer van het laatste avondmaal’. Het ene avondmaalschilderij is in donkere tinten geschilderd. Je ontwaart in de donkere ruimte vage figuren die samen in een mystieke sfeer aan een tafel zitten . Als je het op je in laat werken, voel je die bijzondere  sfeer . Het andere werk is licht, in gele kleuren.  In licht en kleur  al neigend naar het komende paasfeest.  De weg naar bevrijding, die wij als Christenen  met PASEN vieren, is de opstanding van Christus.

Het schilderij  ‘Pelgrims, mensen onderweg’,  symboliseert ons leven.

De werken van Oesje Zegel zijn te zien van 6 maart t/m 22 april 2019

Openingstijden  op zaterdagen  van 13.00 – 16.00 uur en voor en na kerkdiensten en concerten.

Commissie Kerk en Kunst

Grote of Jacobijner Kerk Leeuwarden