Commissie Kerk & Kunst

 

Bredeplaats 4
8911 EP Leeuwarden
Telefoon: 058-2153544
Email: info@kunstindegrotekerk.nl

 

TOETSEN en KLANKEN........

 

 

 

 

 

 

 

Toetsen en klanken ….

 

 

 

In haar woning in Workum, waar vóór- en achterkamer één geheel vormen, hangt aan de wanden het werk van Tjitske Andriesse, geboren in Leeuwarden. Het zijn grote formaten, kleurig en zonder lijsten. Zij vindt dat lijsten de ruimte beperken, het schilderij moet vrij kunnen ademen. Als materialen worden papier of hout gebruikt, maar toch het meest linnen. De verf is acryl, maar incidenteel schuwt ze het gebruik van een spuitbus niet.

Thuis kreeg ze vioolles. Op haar achttiende verhuisde ze naar Amsterdam waar de lessen werden voortgezet aan het conservatorium. Vervolgens speelde ze 12 jaar in het Kunstmaand Orkest, tegenwoordig het Amsterdams Philharmonisch Orkest.

Het repertoire daarvan werd  door een ander bepaald, maar zij wilde zelf iets maken. Ze kon van jongsaf goed tekenen en schilderen en besloot daar het zwaartepunt  van haar inspanningen te leggen. Ze ontwikkelde zichzelf en had aanvankelijk een voorliefde voor het werk van Mark Rothko, maar ook  het werk van Goya sprak haar aan. Vanaf toen werden  geluiden  omgezet in kleuren. Evenals het geluid in de muziek legt het beeld een weg af. Het is worstelen om te bereiken wat je wilt. Laag voor laag ontstaat een eindresultaat en als dat goed is, is er vaak een moment van euforie.

Soms knipt ze een werk in stukken om het beeld te versterken en naait het aan elkaar om de verscheurdheid van dingen te laten zien. Maar het gaat om de vorm. Vorm heeft te maken met evenwicht, maar dat kan soms wringen.

De geëxposeerde schilderijen en objecten onder de titel “toetsen en klanken”, zijn  verwant aan elkaar. De gemeenschappelijke noemer in het werk is heimwee.

 

De tentoonstelling in de Grote Kerk is te bezichtigen:

Op de zaterdagen in de maanden november en december 2017 van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Commissie Kerk en Kunst               www.kunstindegrotekerkleeuwarden.nl